AutorsBartra, Agustí

Agustí Bartra i Lleonart (Barcelona, 1908 ‒ Terrassa, 1982), poeta, novel·lista, contista, dramaturg, crític i teòric, memorialista i traductor, fou l’autor d’una obra vasta, ambiciosa i culta dotada d’una gran humanitat. Els seus primers escrits daten dels anys vint i trenta. Les devastadores experiències de la guerra civil i els camps de concentració van obligar-lo a refundar la seva obra des del seu exili a Mèxic el 1941, com es pot observar, per exemple, en L’arbre de foc (Adesiara, 2015) o en L’evangeli del vent. A partir d’aquella data, Bartra esdevingué un autèntic referent de la literatura catalana moderna.Títols:

Bello, Xuan

Xuan Bello, nat a Paniceiros l’any 1965, és actualment la veu més important de les lletres asturianes. Poeta, assagista i novel∙lista, aquest defensor de la cultura del seu poble i apassionat de la literatura universal és l’autor d’un gran nombre de llibres en llengua asturiana, entre els quals es destaquen la celebrada Història universal de Paniceiros (Adesiara, 2008), La neu i altres complements circumstancials (Adesiara, 2010) i Unes quantes coses boniques, que ara oferim per primera vegada en català.Títols:

Blok, Aleksandr

Aleksandr Blok (Sant Petersburg, 1880-1921) fou una de les veus més destacades de l’Edat de Plata de la literatura russa i el poeta més insigne del simbolisme rus. Si bé va compondre una sèrie de drames lírics que van causar sensació en els cercles intel·lectuals de l’època, Blok és celebrat sobretot per la seva poesia innovadora i excepcional. Poemes com Venjança, Els escites o Els dotze —que podeu llegir en aquesta extensa antologia— figuren entre els més remarcables de les lletres russes del segle XX i van influir decisivament en escriptors tan reconeguts com ara Pasternak, Akhmàtova o Tsvetàieva.Títols:

Brecht, Bertolt

Bertolt Brecht (Augsburg, 1898 ‒ Berlín Oriental, 1956) va ser un dels escriptors més singulars i influents del segle XX. Conegut sobretot com a dramaturg —fou el gran introductor de l’anomenat teatre èpic—, amb peces tan celebrades com ara Die Dreigroschenoper («L’òpera de tres rals») o Die Kleinbürgerhochzeit («El casament dels petitburgesos»), la seva esplèndida obra poètica ha quedat en certa manera eclipsada. Tot i així, reculls com Lesebuch für Städtebewohner («Manual per als habitants de les ciutats»), Buckower Elegien («Elegies de Buckow») o el Devocionari domèstic, que ara presentem per primera vegada en català, el van convertir en una de les veus líriques de més pes a Alemanya.Títols:

Breton, André

André Breton (Tinchebray, 1896 ‒ París, 1966) va ser el pare del surrealisme i el fundador, juntament amb Louis Aragon i Philippe Soupault, de la influent revista Littérature. A part dels seus coneguts manifestos, va publicar moltes altres obres de diversos gèneres i de no menys importància, com la celebrada Anthologie de l’humour noir, els reculls poètics Les Champs magnétiques ―en col·laboració amb Soupault― i Clair de terre, o els relats Les Vases communicants, L’Amour fou i, especialment, Nadja, que és considerada la seva obra mestra i la millor obra en prosa que va donar el moviment surrealista. Ara l’oferim en traducció catalana.Títols:

Brooke, Rupert

Rupert Chawner Brooke (Rugby, Warwickshire, 1887 – illa d’Esciros, Grècia, 1915), de qui William B. Yeats digué que era el noi més bell d’Anglaterra, es va convertir ben aviat en un dels mites literaris del segle XX i en el símbol dels joves morts per culpa de les guerres. Els seus reculls Poems (1911) i 1914 and Other Poems (1915), dels quals oferim una extensa selecció, el van consagrar com un dels poetes més exquisits i elegants del seu temps.Títols:

1 2