Títols

De cor a pensa

Retrats de l'exili

Domènec Guansé
Edició i introducció de Montserrat Corretger i Francesc Foguet
978-84-92405-94-7
Pàgs. 400 
Preu: 22,00 €
Data de publicació: juliol del 2015

Retrats de l’exili aplega els articles que Domènec Guansé, després de l’ensulsiada del 1939, va publicar a les revistes de la diàspora sobre alguns dels noms més destacats de la intel·lectualitat catalana, com ara Josep Carner, Víctor Català, Pompeu Fabra, Isidre Nonell, Carles Riba, Josep Maria de Sagarra, Francesc Trabal, Jaume Vicens i Vives o Margarida Xirgu, entre molts d’altres. Aquest llibre recupera les peces periodístiques originals, escrites a l’exili, i constitueix, doncs, un autèntic diccionari de les autoritats representatives de la cultura catalana en la seva primera versió, fins ara inèdita.


«Ja és hora de reivindicar seriosament aquest rei exiliat de les lletres catalanes que va demostrar tenir una intel·ligència preclara, no només pel fet d’escriure una prosa magnífica, suggeridora i culta, sinó també per saber reivindicar aquells homes de cultura l’aportació dels quals segueix solidificant l’autèntic sentit dels nostres dies.»    Joaquim Armengol, Ara





Domènec Guansé

Reconegut com a crític i periodista, Domènec Guansé i Salesas (Tarragona, 1894 ‒ Barcelona, 1978) també es féu un nom com a escriptor teatral i, sobretot, com a narrador. Va publicar diversos reculls contístics i novel·les abans de la guerra civil, entre els quals destaquen La Venus de la careta (1927), Com vaig assassinar Georgina (1930) o Les cadenes d’Eva (1932). Forçat a expatriar-se l’any 1939, va viure a França, i el gener del 1940 es va establir a Santiago de Xile, des d’on reprengué la trajectòria narrativa amb novel·les com La pluja d’or (1950) o Laberint (1952), entre d’altres que han romàs inèdites. Va retornar el 1963 a Catalunya, on morí el 1978. Una nit (1935) és, sense cap mena de dubte, la seva obra més important anterior al 1936, i ara la presentem en una nova edició.



Títols de l'autor